Almanya’da işçi olarak çalışmak, birçok Türk vatandaşının hayalleri arasında yer alıyor. Türkiye ve Almanya arasında ekonomik ilişkisinin temelleri açısından bu istihdam süreci çok önemlidir. İşe alma süreçleri özellikle bir şirket bilmediğiniz ülkelere seyahat ederken ve yeni pazarlar keşfederken zor bir iş olabilmektedir. Bu noktada Almanya’da işe alım süreçleri ile ilgili detayları hep birlikte inceleyebiliriz.
Almanya'da İşe Alım Süreci
Almanya'daki işverenler, işletmeleri için en iyi adayları bulmak için harici işe alım yöntemleri (yerel iş merkezleri, işe alım ajansları, iş bulma kurulları, LinkedIn ve diğer çevrimiçi reklamcılık) ve ayrıca dahili işe alım yöntemleri gibi çeşitli işe alım yöntemleri kullanabilmektedir. Kendisi için doğru adayı bulan işverenler aşağıdakileri içeren kapsamlı personel ve kayıt prosedürlerini takip etmelidir:
- Alman Vergi Dairesine Kayıt
- Sozialversicherungen'e (Sosyal Güvenlik Kurumu) kayıt olmak
- İş sözleşmeleri oluşturma
- Özel göçmenlik statüsünün uygulanması (varsa)
- Aylık maaş hesaplama ve maaş bordrosu oluşturma
- Mevcut vergiden muaf ödenekleri araştırmak
- Ücret vergisi beyannamelerini ve ulusal sigorta formlarını gönderme
- İlgili taraflarla yazışmalar
- Yıllık hesaplar, yönetim ve yıl sonu beyanları oluşturma
- Ücret vergisi, ulusal sigortalar ve net ücretler için ödeme planı oluşturma
Almanya’da Çalışma Şartları ve İşe Alım Şartları
- Bir görüşme sırasında bir işverenin soruları, veri koruma mevzuatı tarafından düzenlenmekte ve kısıtlanmaktadır. Bu noktada sorular doğrudan işin özellikleri ve gereklilikleri ile ilgili olmalıdır. İşveren adaylara soru sorma hakkına sahiptir.
- Almanya'da istihdam hüküm ve koşulları, ulusal mevzuatın yanı sıra sendikalar ve toplu sözleşmelerle düzenlenmektedir.
- Sosyal güvenlik numarası, vergi kimlik numarası, kişisel kimlik, çalışma izni ve oturma izni gibi belgelerin sunulması gerekmektedir
- İşverenler işe alma süreci boyunca ırk ve etnik köken, cinsiyet, din veya inançlar, engellilik, cinsel yönelim ve yaş temelinde ayrımcılığı yasaklayan ayrımcılık karşıtı yasalara uymalıdır.
- Almanya'da toplu pazarlık, Almanya'da işe alımın önemli bir parçasıdır. Bu, esas olarak bireysel sendikalar ve işveren örgütleri arasında endüstri düzeyinde gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, toplu sözleşmeler şirket düzeyinde daha fazla esneklik sağlamaktadır.
- İstihdam gerekliliklerinin yönetimi ve uygulanması, Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.
- İş sözleşmeleri ile ilgili olarak, işverenin, işe başladıktan sonra en geç bir ay içinde bir iş sözleşmesini yazılı olarak sağlama yükümlülüğü vardır.
- Standart iş sözleşmesi türleri belirsiz ve belirli süreli sözleşmeleri içermektedir.
- Standart çalışma süresi haftada 36 ila 40 saat arasındadır.
- İşverenler çalışanın maaşı için en az asgari ücreti karşılamak zorundadır. ancak ortalama aylık maaş sektöre göre farklılık gösterebilmektedir.
- Fazla mesai dahil haftalık çalışma süresi 48 saati geçmemelidir. Fazla mesai genellikle yerine izinle telafi edilmektedir. Ancak bazı şirketler fazla mesai için de ödeme yapmaktadır. Tazminat ise toplu sözleşme veya sözleşme şartlarına göre değişmektedir.
- Çalışanların bir hafta içinde 2 gün dinlenme hakkı vardır.
- İşverenler, çalışanların kişisel gelir vergisi ve sosyal güvenlik katkı paylarını aylık olarak kesmek ve ödemekle yükümlüdür.
- İstihdamın feshi için bildirim süresi, yasal deneme süresi boyunca iki haftadır. Bundan sonra dört haftaya ve 20 yıllık hizmetten sonra yedi aya kadar çıkmaktadır.
Çalışmak için Türkiye’den Almanya’ya Nasıl Gidilir?
Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası’na göre Almanya'da istihdam edilebilmek için aşağıdaki belgelerden en az birine sahip olmanız gerekmektedir.
- (EML) Endüstri Meslek Lisesi mezunu iseniz,
- Mesleki Eğitim Merkezlerinden alınmış olan Kalfalık (16. madde) ve Ustalık (28b. madde) belgeniz var ise, NOT: Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) ve/veya ücret karşılığı alınmış hiç bir belge Almanya tarafından kabul edilmemektedir!
- Bir niteliğiniz var ve bunu kanıtladınız,
- Mesleğiniz ile alakalı en az 2 yıl iş tecrübeniz varsa; Almanya sizden A1 seviyesinde Almanca sertifikası isteyecektir.
- Mesleğiniz ile alakalı bir tecrübeniz yoksa; Almanya sizden A2 seviyesinde Almanca sertifikası isteyecektir. NOT: Almanya'nın kabul ettiği dil sertifikaları; Goethe-Institut, ÖSD ve TELC'dir.
- Okulunuzun yanında 'H+' yazıyorsa bu Almanya'nın sizin diplomanızı tanıdığı anlamına gelmektedir. Ancak bu durum Almanya'nın diplomanızla alakalı denklik istemeyeceği anlamına gelmemektedir. NOT: Lisans mezunlarının (mesleklere göre değişkenlik gösterebilir!) B1 seviyesinde Almanca bilmesi istenmektedir. Hangi seviyede dil bilgisi istendiğini danışmanınızdan öğrenebilirsiniz.
- Herhangi bir belgeli mesleki yeterliliğiniz yok, düz lise mezunu iseniz;
- B1 düzeyinde Almanca bilmeniz gerekmektedir.
- 3 yıl seçeceğiniz bir meslekten, hem çalışıp hemde eğitiminizi alacaksınız. NOT: Bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yardıma ihtiyacınız mı var?
Profesyonel danışmanlarımızla iletişime geçerek sorularınıza cevap bulabilirsiniz.